REPORTÁŽ | Rozloučení s Tornády v Olomouci

OLOMOUC – Po loňském velmi úspěšném setkání Bobin se první kvétnový víkend konala další neopakovatelná akce. V letošním roce končí v pravidelném každodenním provozu jedno z posledních starých vozidel elektrické trakce – jednotky řady EM488.0/460.

Panťáky, jak se jim v Olomouci říkalo, jsou elektrickou jednotkou určenou pro dopravu zastávkových osobních vlaků skládající se z dvou hlavových vozů a měnitelného počtu vozů vložených, přičemž v provozu jezdily tří až šestivozové jednotky. Napájecí napětí je 3 kV stejnosměrných, regulace výkonu je odporová, kontrolér má 15 odporových stupňů, 16. je hospodárný a dále pak 4 šunty. Řazení trakčních elektromotorů je pouze sériové. Jedna hlava má výkon 1000 kW a maximální rychlost je 110 km/h. V Olomouci tyto jednotky vozily osobní vlaky na všech tratích v okolí – do Prostějova, Zábřehu, Přerova, Nezamyslic a neodmyslitelně patří k trati z Hranic na Moravě do Vsetína a dále až na Střelnou. Dokonce se objevovaly i na horské lokálce do Koutů nad Desnou, ovšem jen jako náhrada za Pantery. V posledních letech a zejména měsících začalo jejich ustupování z pravidelného provozu, který ještě ale neskončil a ještě pár měsíců potrvá a to zejména na trati z Olomouce do Přerova a Vsetína, ovšem jen do doby dodání dalších nových panterů řady 640.2.

No a ČD Nostalgie u této příležitosti uspořádala v Olomouci akci „Rozloučení s Tornády“, která začala již v pátek 19.4. na olomouckém přednádraží, kde fotografům zapózovaly legendy příměstské dopravy – elektrická jednotka EM 475.1045/46, brněnský střídavý panťák SM488.0023/24, bobina E499.0085 a hlavní aktér celého víkendu – zelený panťák EM488.0079/80, který byl ještě ten den vzhledově upraven do přibližné podoby ze 70. let dosazením hvězdy a nápisů s původním označením na čelo a na bok. Tato historická vozidla doplnil moderní panter 640.219. Mohli jsme tak srovnat nejstarší žábu, trošku novější a vzhledově téměř stejné panťáky a jedno z vozidel, které je nahradí. V sobotu 20.4. akce pokračovala jízdami s EM488.0079/80 v okolí Olomouce a osobními vlaky do Prostějova, Přerova a Červenky. Při všech jízdách panťák praskal ve švech plnou obsazeností a tak jako loni při akci s Bobinami, bylo okolí těchto tratí zavaleno množstvím fotografů, kteří jistě pořídili velmi zajímavé záběry.

Vrcholem akce byla neděle. V 5.40 ráno vyjel z Olomouce „Tornádo expres“ do zastávky Střelná na hranicích se Slovenskem, aby se odtud vydal na dlouhou cestu přes celou republiku přes Kolín, Nymburk, po pravobřežce do Ústí nad Labem a odtud do cílové stanice, kterou byl Chomutov. Projel se tak po několika tratích, kde jezdil v pravidelném provozu. Jízdenky na tento vlak byly vyprodané již několik dní předem a okolí tratě bylo opět plné fotografů. Akce to byla jistě úspěšná, neopakovatelná a jedinečná. Překvapuje nás neskutečné množství fanoušků těchto moderních trakcí, kteří svým zájmem dokazují, že železniční nostalgie již dávno není jen o parních lokomotivách a že to má smysl. Zelený panťák zůstává v Chomutově, kde bude deponován v hlídaném a zabezpečeném prostoru depozitáře NTM. Aktuálně spadá pod CHV Lužná a zcela určitě nevyjel naposledy. Provozním muzejním strojem zůstane nadále, dokud to půjde a dokud jeho provoz neznemožní například ETCS či konverze tratí na střídavý systém.

Autor: Martin  Skopal

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.