NÁVRATY | O komentované prehliadky remorkéra Šturec bol zo strany verejnosti veľký záujem

BRATISLAVA – V sobotu 10. júna 2023 sme sa zúčastnili viacerých veteránskych podujatí. Jedným z nich bola aj komentovaná prehliadka remorkéra Šturec, o ktorú je zo strany verejnosti už tradične veľký záujem.

Rok sa stretol s rokom a my sme sa opätovne vybrali na exkurziu do areálu prístavu. Mestská hromadná doprava nám síce ako na potvoru meškala, no začiatok prehliadky sme stihli včas. Skôr ako sme sa ale presunuli na palubu lode, vyzdvihli sme si vstupenku a pozreli aktuálnu ponuku múzejných suvenírov. Magnetka na pamiatku je predsa základom každého výletu. Čo čert nechcel, okrem Šturca nás zaujal aj vládny špeciál JAK-40. Nevadí. Na našu chladničku sa to ešte zmestí. 😛 V ponuke však boli aj pohľadnice a knižné publikácie Remorkér Šturec, História propelera Kamzík a iné.

Čakanie v rade na zakúpenie vstupenky

Na jeho palube Šturca nás už netrpezlivo čakala partia lodníkov, aby nám priblížila jeho zaujímavú históriu. Pre lepší zážitok z prehliadky lode sme sa následne rozdelili do menších skupín a preskúmali ju do najmenších detailov. Kuchyňa, jedáleň, strojovňa, rádiostanica, jednotlivé kajuty, horná i dolná paluba a kormidlovňa. Skrátka všetky doteraz sprístupnené miesta. A keďže nie každý z nás má históriu lodnej dopravy v malíčku, naši sprievodcovia pohotovo odpovedali na všetky zvedavé otázky.

Stanislav Dodroš približuje návštevníkom históriu remorkéru Šturec

Najväčší záujem bol nepochybne o prehliadku strojovne a kormidlovne, kde sme sa na niekoľko minút mohli stať kapitánom plavidla. Nie, nebojte sa. Keďže bol remorkér je vyvesený na lodnom výťahu, nikam sme odplávať nemohli. 😉 Čo už. A ja som si myslel, že vystúpim až v Rumunsku. 😀

Úsmev prosím, fotím 🙂

Medzi návštevníkmi nechýbala ani početná skupina rodín s deťmi, pre ktorú bola táto akcia nepochybne veľkým zážitkom. Aj napriek neistému počasiu, „behala“ hore-dole po remorkéri a fotoaparátom, či mobilom v ruke dokumentovala všetko, čo jej prišlo do cesty. Neboli to však len jednotlivé časti a vybavenie lode, ale aj dobové fotografie, mapy a publikácie približujúce históriu lodnej dopravy na Dunaji. Raz darmo, aj lodníctvo má svoje skryté čaro. Inak povedané, niektoré z prítomných detí sa aj vďaka tejto akcii možno raz stane lodníkom. Len aby im to potom ich partnerky tolerovali. 🙂

Malá výstava v kormidlovni

Prítomná verejnosť sa mohla oboznámiť aj s rôznymi typmi lodných uzlov a komu už po prehliadke vyschlo v hrdle, mohol si v pojazdnej trojkolke zakúpiť menšie občerstvenie.

Organizátori nezabudli nezabudli ani na drobné občerstvenie pre návštevníkov

Za normálnych okolností by sme na akcii ostali oveľa dlhšie, no už po druhý krát sme mali na ňu vyčlenení iba obmedzený časový limit. Na obed nás totiž čakal presun do kúpeľného mesta Piešťany, kde sa v tento deň konali tradičné Zlaté stuhy. Rozlúčili sme sa preto s našimi kolegami z múzea dopravy a hor sa na vlak. Do areálu prístavu sme opätovne zavítali začiatkom júla a pozreli sa na aktuálny stav Meteoru a Kamzíka. No zatiaľ čo sú obe rýchlolode ešte stále v pomerne dobrom stave, o propeleri sa to žiaľ povedať nedá. Katamaran už totiž na mnohých miestach pokrýva hrdza a na jeho palube je veľký neporiadok. A aby toho nebolo málo, kormidlovňa má prepadnutú strechu. Spoločnosť Slovenská plavba a prístavy, a. s. síce hovorí o jeho čiastočnej rekonštrukcii a návrate na hladinu, no toto plavidlo by si zaslúžilo rozsiahlu rekonštrukciu do pôvodného stavu. Či sa mu však nakoniec predsa len podarí vrátiť zašlú slávu z konca 70-tych rokov minulého storočia je nateraz viac ako otázne.

Smutný pohľad na chátrajúci propeler

Do pozornosti vám ešte dávame výstavu 100 rokov Dunajplavby, ktorú si môžete pozrieť v priestoroch STM-Múzea dopravy denne okrem pondelka od 10:00 do 17:00.

Autor: Jaroslav Filo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.