REPORTÁŽ | Trojčaťom za rezbárskym umením na Štrbskom Plese

VYSOKÉ TATRY – Druhá júlová nedeľa sa niesla v znamení obľúbených jázd historických električiek spojených s rezbárskou akciou na Štrbskom Plese. Stačilo iba nasadnúť do legendárneho Trojčaťa a cestovať za umeleckým podujatím približujúcim šikovné ruky, um a talent našich predkov.

Do Popradu-Tatier sme dorazili Expresom 601 „Tatran“ v ktorom našťastie nebola núdza o voľné miesto na sedenie. No keďže sme boli unavení z predošlého výletu v Radošine, viac ako polovicu cesty sme venovali zaslúženému oddychu. Ako inak. Kvalitný odpočinok je predsa základom každého malého i veľkého výletu.

Do odchodu historickej električky sme mali viac ako hodinu času, a tak sme sa presunuli do neďalekého parku pred staničnou budovou. Chvíľku si posedeli, dali si niečo ľahké pod zub, doplnili potrebné tekutiny a vybrali sa za históriou Tatranských elektrických železníc. Najprv sme sa presunuli k železničnému podjazdu cez ktorý viedla pôvodná trať tatranských električiek a cestou späť si odfotili dva artefakty niekdajšej remízy – pozostatky koľajníc zaliate asfaltom a chátrajúcu budovu riaditeľstva T.E.V.D. a Legiobanky.

Situačný plán niekdajšieho vedenia trate Tatranskej elektrickej železnice v oblasti železničnej stanice Poprad-Tatry (zdroj: publikácia Tatranské železnice)
Týmto miestom v minulosti prechádzala pôvodná trať Tatranskej elektrickej železnice

História dopravy vo Vysokých Tatrách ale nie je predmetom tohto článku, a tak sa rovno presunieme na električkové nástupište, kde sa práve pristavovala legendárna električka EMU 89.0009 „Trojča“ s cyklovozňom a pred ňou v smere jazdy do Starého Smokovca aj električka 428.95 „Barónka“.

EMU 89.0009 „Trojča“ sa pristavuje k nástupišťu

Od šarmantnej sprievodkyne v prívetivej rovnošate sme si vyzdvihli pamätné cestovné lístky, sadli si na jedno z voľných červených plastových sedadiel, stiahli si okno a s fotoaparátom v ruke dokumentovali krásy okolitej krajiny. Bola to pre nás hotová lahoda lebo v moderných vozidlách už žiaľ takéto vymoženosti nenájdete.

Interiér historickej električky Trojča

Prvá možnosť na fotenie legendárnej električky sa nám už tradične naskytla vo výhybni Pod lesom, kde sme križovali jeden z pravidelných spojov zo Štrbského Plesa.

Križovanie električiek vo výhybni Pod lesom

Následne sme pokračovali v jazde až do prestupnej stanice Starý Smokovec, kde k nám mohli prestúpiť aj tí, ktorí sa ráno rozhodli cestovať z Popradu historickou súpravou vedenou motorovým rušňom TU 29.001 „Prasiatko“.

Prestávkujeme v Starom Smokovci, alebo deti a historická električka

Posledná príležitosť na dokumentáciu Trojčaťa na šírej trati bola v Tatranskej Polianke. V historickej súprave z neznámych dôvodov veľa cestujúcich nebolo. No aj napriek tomuto drobnému nedostatku ste si počas jazdy mohli zakúpiť omaľovánky, magnetky, knižné publikácie a pohľadnice.

Čakáme na odjazd z Tatranskej Polianky

Po príjazde na Štrbské Pleso sme najprv počkali na obeh električky okolo cyklovozňa, a keď sa jej personál vybral na neďaleký obed, pobrali sme sa za ďalšími atrakciami.

EMU 89.0009 + cyklovozeň čaká na spiatočný odchod do Popradu-Tatier

Opustili sme areál železničnej stanice a zamierili sme smerom k lyžiarskemu areálu. Najprv sa pred nami vynorili predajne s najrôznejšími suvenírmi a o pár minút neskôr sme už mohli obdivovať všakovaké remeselné stánky. Nachádzali sa v nich výrobky zo železa, dreva a keramiky, plyšové hračky, koláčiky, medovníky, medy, náramky, prútené košíky, vianočné i veľkonočné ozdoby, voňavé mydlá, rôzne predmety do kuchyne, či okrasné veci do záhrady.

Na podujatí ste si mohli zakúpiť aj tabuľky s ľudovými múdrosťami

Nechýbali však ani šikovné starenky z klubu paličkovanej čipky a ďalší nemenej šikovní remeselníci. Nie všetci z nich ale ostali predávať až do zdarného konca. Nakoľko sa nad nami začala nebezpečne zaťahovať obloha, zľakli sa prípadného dažďa a začali sa baliť. A to a napriek tomu, že v tejto lokalite sa podľa predpovede počasia žiadne prehánky, či búrky neočakávali.

Ukážka umenia paličkovanej čipky

Ako sa neskôr ukázalo, tmavé mraky sa rozplynuli a nad malebnou krajinou sa opäť objavilo slnko. To sme sa už ale presunuli o pár metrov ďalej a vydali sa na malú prechádzku náučným chodníkom okolo Štrbského Plesa.

Malebný pohľad na letné Štrbské Pleso

Cestou sme sa pristavili aj pri budove niekdajšej železničnej stanice, ktorá dnes slúži ako hotel.

Pôvodná stanica na Štrbskom Plese dnes slúži ako hotel

Po popoludňajšej prechádzke v lone prírody, ktorá nám padla viac ako vhod, sme nakoniec zakotvili v reštaurácii Lenka, kde sme si dali neskorší obed, alebo ak chcete tak skoršiu večeru. Z bohatej ponuky občerstvenia sme si nakoniec vybrali slepačí vývar, bryndzové halušky a 0,5 l kofoly. Nie, že by sme niekomu chceli robiť reklamu, ale tie halušky boli naozaj famózne. A ak sem prídete cez týždeň, v ponuke nájdete aj obedové menu za 6,70 € (polievka, hlavné jedlo a nápoj).

Na záver výletu nemohli chýbať ani vynikajúce bryndzové halušky

Keďže historická električka odchádzala späť do Popradu už o 13:40 a my sme si chceli na Štrbskom Plese dopriať o niečo dlhší pobyt, na ceste k poslednému expresnému vlaku do Bratislavy sme namiesto klasického spoja, uprednostnili zmodernizovanú ozubnicovú železnicu.

495.951-6 „Bradavica“ čaká na odjazd do Štrby

Po príchode do Štrby, najvyššie položenej rýchlikovej stanici na Slovensku (895 m. n. m.), sme rýchlo zdokumentovali skromnú expozíciu venovanú histórii železničnej dopravy. No keďže expresný vlak meškal 20 minút, vietor nás zavial do neďalekého oploteného areálu, v ktorom nám bolo umožnené nafotiť si odstavené koľajové vozidlá.

Historická podbíjačka koľajníc obnovenej ozubnicovej železnice

Čas ubehol ako voda a my sme cestovali späť do hlavného mesta. No hoci sme boli po víkende poriadne unavení, domov sme sa vracali s peknými zážitkami a nespočetným množstvom fotografií. A aj keď sme sa už tešili na zaslúžený odpočinok, o týždeň neskôr sme sa na Štrbské Pleso vybrali znova. Ale o tom až nabudúce.

Autor: Jaroslav Filo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.